събота, 21 февруари 2009 г.

За популизма няма почивни дни, .....а трябва да има

За популизма няма почивни дни

Похвалите, които правителството заслужи с отхвърлянето на идеята за 6-дневна ваканция в началото на май, се оказаха прибързани. Седмица след като предложението на Емилия Масларова за сливане на 1 май с Гергьовден беше отклонено, кабинетът "изненадващо" обърна позицията си на 180 градуса и гласува първоначалния вариант. Разбра се, че това е станало зад гърба на основния противник на популистката идея сред министрите - Николай Василев, който по това време беше в отпуска.

Така за пореден път кабинетът "Станишев" загърби интересите на бизнеса, за да се хареса на "трудещите се". Трудно можеш да мотивираш хората да гласуват за теб, като ги караш да работят. Далеч по-лесно е, като ги стимулираш да мързелуват.

По-дразнещото е, че едно чисто популистко решение се опакова като антикризисна мярка - според Масларова така щял да се стимулира туристическият бранш и свързаните с него услуги. "По този начин даваме шанс за развитие на отрасли, в които има напрежение", заяви тя.

Очевидно г-жа Масларова е сбъркала министерството. Вместо да се води министър на труда, далеч по-правилно би било да се обяви за министър на туризма. Опитите й да подпомага закъсалия туристически бранш не са от вчера. Миналата година тя замалко да изпрати пенсионерите на почивка в празните хотели по морето с пари от излишъка. Защо правителството направо не обяви всички работни дни до изборите за почивни? Така "трудещите се" ще имат цели четири месеца, за да се възползват от евтините туристически пакети. А загубените дни за бизнеса спокойно може да останат за отработване през 2010 г. Тогава и бездруго на улицата ще има много желаещи за работа.

"Капитал"

Няма коментари:

Публикуване на коментар